Τα οφέλη της νηστείας

Στη νηστεία των Χριστουγέννων πρέπει να αποφεύγονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Ειδικά Τετάρτη και Παρασκευή, όμως, πρέπει να αποφεύγονται επίσης το ψάρι και το λάδι. Από διατροφικής πλευράς η νηστεία έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

Θρεπτικά συστατικά

  • Αυξάνεται η πρόσληψη τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες.                                                                                       (ψωμί-ρύζι-ζυμαρικά-πατάτα-φρούτα –λαχανικά)
  • Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών.
  • Μειώνεται η πρόσληψη τροφών που περιέχουν λίπος και πρωτεΐνες  (κρέας-γαλακτοκομικά).
  • Μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπιδίων .

Άρα η νηστεία συμβάλει:

  • Στην μείωση των επίπεδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Στην μείωση του αριθμού των περιττών κιλών και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Στην αύξηση της πρόσληψης των αντιοξειδωτικών ουσιών . Βιταμίνες-φλαβονοειδείς και καροτινοειδείς ουσίες -λυκοπένιο-σελήνιο
  • Στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα με μείωση του κινδύνου για δυσκοιλιότητα.
  • Συμβάλλει στη μείωση εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρουΠροβλήματα κατά την διάρκεια της νηστείας
    • Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου λόγω έλλειψης γαλακτοκομικών και κρέατος.

    Προσοχή!!!

    Στις γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, τα παιδιά, τους έφηβους και σε άτομα με έλλειψη σιδήρου.

    • Αντί για γαλακτοκομικά τρώμε λαχανικά, σόγια και ξηρούς καρπούς προσφέρουν ασβέστιο
    • Αντί για κρέας τρώμε όσπρια που σε συνδυασμό με τα Ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνες που αντικαθιστούν αυτές του κρέατος (2 φορές την εβδομάδα όσπρια – ψάρι) 

       

      τυπικό μεσημεριανό πρόγραμμα διατροφής στην περίοδο της νηστείας

      • Όσπρια (Φασόλια-Φακές-Ρεβίθια) 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής , 6 -8 ελιές και Ψωμί ή σε συνδυασμό με ρύζι π.χ. Φακό-ρυζο.
      • Ψάρι (όλα τα είδη) 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής, πατάτες φούρνου ή πουρέ ή ρύζι και ψωμί.
      • Πατάτες γιαχνί ή φούρνου-Γεμιστά-Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας 1 φορά την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής.
      • Σπανακόρυζο-Πρασόρυζο-Λαχανόρυζο-Αρακά-Φασολάκια-Μπάμιες-Τουρλού 2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής, Ελιές, Ψωμί.
Scroll to Top