Blog

Διαγωνισμός: Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού fitmate.

Πόσες θερμίδες καίω; πόσες θερμίδες χρειάζομαι ανά ημέρα;

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός σε Ηρεμία (RMR) είναι αυτό που θα λέγαμε το “Μεταβολικό Αποτύπωμα”.

Η στιγμή που πρέπει να καταλάβεις ότι δεν φταίει o μεταβολισμός σου για το αυξημένο βάρος αλλά κάτι άλλο… Είναι μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο, και χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής και άσκησης βασισμένο στις πραγματικές θερμιδικές ανάγκες του εξεταζόμενου. Πόσες φορές έχετε ακούσει την δικαιολογία “Δεν φταίω εγώ, δεν καίω! Ο μεταβολισμός μου έχει κολλήσει!”; Μετρήστε τον μεταβολισμό σας λοιπόν με ακρίβεια, με το Fitmate στο γραφείο μας για σίγουρα αποτελέσματα.     

Μεγάλος Διαγωνισμός!!!

Κερδίστε ΔΩΡΕΑΝ μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού .

Κάντε like και κοινοποίηση του διαγωνισμού και μπείτε στην κλήρωση για 5 μετρήσεις Βασικού Μεταβολισμού με το Fitmate. Όλοι οι συμμετέχοντες θα κερδίσουν έκπτωση σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής αξίας 20 ευρώ.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 23210 65760 ή στείλτε μήνυμα στο Facebook.

Leave a Comment (0) →

Συνέντευξη στην εφημερίδα Θάρρος της Σιντικής. Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Θάρρος της Σιντικής. Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο.
  1. Κύριε Πύργο πόσες θερμίδες ανά ημέρα πρέπει να καταναλώνει ένας μαθητής;
  • Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, οι καθημερινές δραστηριότητες κ.α. του κάθε παιδιού, άλλες θερμίδες π.χ. χρειάζεται ένα παιδί που αθλείται και άλλες θερμίδες ένα παιδί που δεν αθλείται καθόλου.
  1. Ένας μαθητής πηγαίνοντας το πρωί στο σχολείο πρέπει να παίρνει πρωινό από το σπίτι ή να προμηθεύεται το πρωινό του από το κυλικείο του σχολείου και τι είδους πρωινό πρέπει να είναι αυτό;
  • Κάθε παιδί φεύγοντας για το σχολείο δηλαδή στο σπίτι θα πρέπει να τρώει οπωσδήποτε πρωινό και κατά την διάρκεια του σχολείου να τρώει ακόμα ένα σνακ και σίγουρα ένα φρούτο.
  1. Ποια είναι αυτά τα προϊόντα τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν οι μαθητές κατά την παρουσία τους στο σχολείο;
  • Θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολύ λιπαρά τρόφιμα όπως π.χ. πίτσα, μπουγάτσα, τα αναψυκτικά και τα γλυκά διότι αυτές οι τροφές είναι υπεύθυνες για την παχυσαρκία καθώς επίσης την δεδομένη χρονική στιγμή δεν προσφέρουν ενέργεια στο παιδί.
  1. Το γρήγορο φαγητό είναι μία από τις πιο έντονες συνήθειες των νέων. Επιτρέπεται οι μαθητές να καταναλώνουν τέτοιου είδους τροφές και πόσες φορές την εβδομάδα;
  • Σαφώς επιτρέπεται να καταναλώνουν γρήγορο φαγητό 1-2 φορές την εβδομάδα. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι το παιδί τρέφεται σωστά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  1. Μετά το πρωινό και μέχρι το τέλος του σχολείου ο μαθητής διατροφικά μπορεί να καταναλώσει δεκατιανό και τι είδους τρόφιμο μπορεί να είναι αυτό;

Δεκατιανό στο διάλειμμα

  • Σάντουιτς με διάφορους τύπους ψωμιού και με διαφορετικά κάθε φορά είδη για τη γέμισή του. Κασέρι – Τυρί – Γαλοπούλα – Τόνο – Σολομό – Μερέντα – Μέλι – Μαρμελάδα – Ταχίνι.
  • Σπιτική πίτα (σπανακόπιτα – τυρόπιτα – πρασόπιτα κ.α.) με χυμό ή φρούτο.
  • Κουλούρι σουσαμένιο με Χυμό ή φρούτα.
  • Κουλούρι σουσαμένιο με ένα τρίγωνο τυράκι.
  • Παστέλι ή Μπάρες δημητριακών ή Κριτσίνια με Χυμό ή φρούτα.
  • Ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
  • Σταφιδόψωμο ή Τυρόψωμο με φρούτο ή χυμό.
  1. Επιτρέπεται οι μαθητές να πίνουν αναψυκτικά, πόσα την ημέρα και πόσες φορές την εβδομάδα;
  • Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη και πολλά συντηρητικά και δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στο οργανισμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων και γι αυτό καλό είναι να τα αποφεύγουμε τελείως.
  1. Κύριε Πύργο θα ήθελα να μας πείτε με λίγα λόγια το σωστό πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να εφαρμόζει ένας μαθητής ημερησίως;
  2. Πόσο γεύματα την ημέρα είναι το σωστό να κάνει ένας μαθητής, τι είδους γεύματα πρέπει να είναι και και σε ποιες τροφές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός;
  • Αυτό εξαρτάται από τις καθημερινές δραστηριότητες του κάθε παιδιού. Σίγουρα ένα πλούσιο πρωινό όπως:
  1. 1φλ. Γάλα με δημητριακά πρωινού (κορν-φλεικς,)
  2. Γιαούρτι με φρέσκα φρούτα
  3. 1φλ. Γάλα με 1φ.ψωμί ή 2φρυγανιές, μέλι ή μαρμελάδα και μαργαρίνη.
  4. 1 τοστ: τυρί – γαλοπούλα με 1φλ. Γάλα ή 1φλ. Φυσικό χυμό
  5. 1φλ. Γάλα με 1κουλούρι σουσαμένιο ή 2 κουλουράκια ή 1κομ.κέικ.
  6. 1 αυγό βραστό με ψωμί και 1φλ. Φυσικό χυμό ή Γάλα.
  7. 1 μικρό μπολ  ρυζόγαλο με κανέλλα
  8. 1 Αυγόφετα με 1φλ. Φυσικό χυμό ή Γάλα.

δεκατιανό στο σχολείο μαζί με φρούτο, μεσημεριανό σπιτικό φαγητό που να έχει ποικιλία (όσπρια, λαδερά, ψάρι κοτόπουλο, ζυμαρικά, κρέας), να μην τρώει όρθιος και μπροστά στην τηλεόραση, να μην απορρίπτει φαγητά, να μασάει καλά την τροφή του, να σταματήσει όταν χορτάσει, να μην τρώει λιχουδιές αμέσως μετά το φαγητό, και να πλένει τα δόντια αμέσως μετά το φαγητό, απογεματινό (συνήθως φρούτα, Γιαούρτι, Μπάρες δημητριακών, 2 μπισκότα δημητριακών, 1 μικρό  παστέλι, αποξηραμένα φρούτα) και βραδινό (π.χ. Μικρή μερίδα από το μεσημεριανό γεύμα, Τοστ με 1 ποτήρι γάλα, Γάλα με δημητριακά, 1 κομμάτι πίτα, 1 γιαούρτι με μέλι, Σαλάτα με 1 αυγό βραστό και 1 φέτα ψωμί).  Αυτές οι τροφές θα πρέπει να προέρχονται από όλες τις ομάδες τροφίμων και να καταναλώνονται σε σωστές ώρες μέσα στην ημέρα και σύμφωνα με τις δραστηριότητες του παιδιού

  1. Μπορείτε να μας πείτε ποιες βασικές τροφές πρέπει να καταναλώνονται εβδομαδιαίως από έναν μαθητή και σε τι συχνότητα;
  • Καταναλώνουμε μέσα στην εβδομάδα
  • 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο.
  • 1 φορά την εβδομάδα ψάρι
  • 1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά
  • 1 φορά την εβδομάδα κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (Φακές, φασόλια, ρεβύθια κ.α.)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα λαδερά (Φασολάκια, αρακά, μπάμιες, σπανακόρυζο, πρασόρυζό κ.α.)
  1. Κύριε Πύργο εάν επισκεφτεί ένας γονιός τον χώρο σας έχετε να του προτείνετε έναν πρόγραμμα διατροφής το οποίο όχι μόνο θα είναι ωφέλιμο για την μείωση περιττών κιλών για ένα μαθητή, αλλά και γενικά στο να ωφελήσει την ψυχική και διατροφική του υγεία;
  • Σαφώς, αυτός είναι ο ρόλος του κάθε διαιτολόγου, να προσφέρει δηλαδή ένα πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού τέτοιο ώστε να μην βλάψει την ανάπτυξη του και επιπλέον να του προσφέρει περισσότερη ενέργεια για τις καθημερινές του λειτουργίες.
Leave a Comment (0) →

«Επιθυμητά» όρια βάρους.

ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΚΑΡΠΟΥ

Για να δούμε αν έχουμε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο σκελετό θα πρέπει να μετρήσουμε την περίμετρο του καρπού του δεξιού μας χεριού και να διαιρέσουμε το ύψος μας (σε εκατοστά) με αυτό το νούμερο. Στη συνέχεια συμβουλευόμαστε τον παρακάτω πίνακα για να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε!

r=Ύψος σε cm/ περίμετρος καρπού

2017-10-10 (4)

πχ. μια γυναίκα με ύψος 165 cm και περίμετρο καρπού 14 cm (διαιρούμε 165/14 = 11,7) έχει μικρό σκελετό.

…..και μετά συμβουλευόμαστε τον παρακάτω πίνακα.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ

2017-10-10 (2)

Leave a Comment (0) →

Μετά τις γιορτές τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;

112401-photo-arxikis-1Καταρχήν η επίσκεψη σε ένα διαιτολόγο κρίνετε απαραίτητη διότι αυτός μπορεί να εκτιμήσει την θρεπτική κατάσταση μας ώστε να συντάξει ένα εξατομικευμένο, θρεπτικό και πλήρες πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις καθημερινές μας ανάγκες (η διατροφή είναι προσωπική και διαφορετική από άτομο σε άτομο) και ταυτόχρονα να εντοπίσει τυχόν παθολογικά προβλήματα και να προβεί στην ρύθμιση τους. Επίσης ο διαιτολόγος μπορεί να αναδείξει τυχόν προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές και να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός διαιτολόγου είναι η καθοδήγηση και υποστήριξη για μια επιτυχή αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στην τροφή, να παρέχει γνώση σε θέματα διατροφής διατροφή  (όλοι μπορούν να κάνουν διατροφή λίγοι έως ελάχιστοι, όμως, παίρνουν γνώση). Κάθε άτομο που τελειώνει ένα πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με γνώσεις σε θέματα διατροφής και ο διαιτολόγος  υποχρεωμένος να οδηγήσει τα άτομα, στο αποτέλεσμα που επιθυμούν, με γνώμονα την ΥΓΕΙΑ. Η επίσκεψη σε ένα διαιτολόγο δηλαδή δεν έχει σαν μοναδικό στόχο την απώλεια βάρους ή μάλλον την έχει, αλλά με τέτοιο ομαλό και υγιεινό τρόπο ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα μας και προπαντός στην υγεία μας.

Και να ξέρετε….

  • Δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα για να χάσουμε ως δια μαγείας τα περιττά κιλά
  • Κυκλοφορούν διάφορες δίαιτες πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας
  • Ψυχραιμία, όχι πανικός και σωστή επιλογή διατροφής για να χάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα κιλά που τυχόν πήραμε το Πάσχα.

Τα βήματα που ακολουθούμε στο γραφείο μας για να συντάξουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής είναι:

  1. Λήψη ιατρικού ιστορικού.
  2. Λήψη ιστορικού διατροφής.
  3. Μέτρηση του Βάρους και του Ύψους.
  4. Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού και περιφέρειας μέσης-γοφών.
  5. Λιπομέτρηση με την Tanita BC 418MA με ακρίβεια μέτρησης καθώς και μέτρηση του λίπους σε τοπικά σημεία (χέρια-πόδια-κορμός).
  6. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ξεκινάμε την δημιουργία της διατροφής με συμμετοχή του πελάτη.
  7. Δημιουργία πρότυπων μερίδων με την βοήθεια της διατροφικής πυραμίδας ώστε ο πελάτης να κατανοήσει τις μερίδες που πρέπει να καταναλώσει για να αποφύγουμε τα γραμμάρια και το ζύγισμα των τροφών στο σπίτι.
  8. Η διατροφή καθώς και κάποιες επιπλέον οδηγίες δίνονται στον πελάτη.
  9. Η διατροφή έχει διάρκεια συνήθως μιας εβδομάδας. Όταν περάσει η εβδομάδα επαναλαμβάνουμε τις μετρήσεις και χορηγούμε άλλη διατροφή.

Πύργος Γεώργιος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

23210 65760 κιν. 6977538329

Σέρρες – Σιδηρόκαστρο

 

Leave a Comment (0) →

20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

 

Το κρέας αποτελεί μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εύχρηστου σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Παρόλο ότι το κρέας λόγω πρωτεϊνών αποτελεί εξαίρετη τροφή, είναι ελλιπές σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο οι υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούν βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και των περισσοτέρων ορμονών του οργανισμού. Η σπουδαιότητα τους βασίζεται στο ότι κάθε ιστός του σώματος αποτελείται κατά ένα μέρος από πρωτεΐνη. Το κρέας αποτελεί και μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, διότι η αφομοίωση του από τον οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από τον σίδηρο που υπάρχει σε άλλες τροφές και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που το κρέας θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Στον αντίποδα το λίπος και το αλάτι που περιέχει το κρέας ενοχοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας αν η συχνότητα κατανάλωσης του είναι μεγάλη.

Η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να είναι μικρή. Μία φορά λευκό κρέας (κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα κ.α.) και μία φορά κόκκινο κρέας ( αρνί, χοιρινό, μοσχάρι) αποτελεί μία καλή συχνότητα κατανάλωσης εβδομαδιαίος εκτός και αν υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος που μειώνει ή αυξάνει την συχνότητα. Ακόμα καλύτερα με βάση την μεσογειακή διατροφή το κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο μία φορά τον μήνα. Κατανάλωση κρέατος μεγαλύτερη μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Έρευνες έδειξαν πως η μεγάλη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα και αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου.

Πύργος Γεώργιος διαιτολόγος-διατροφολόγος

 

Leave a Comment (0) →

Ψάχνετε Superfoods μην ψάχνετε μακριά ….. Γλιστρίδα

i

Τον τελευταίο καιρό ακούμε για υπερτροφές (τροφές δηλαδή που έχουν υψηλή θρεπτική αξία με λίγες θερμίδες) και ψάχνουμε να βρούμε τροφές που στην χώρα μας ήταν άγνωστες και τον τελευταίο καιρό είναι της μόδας . Η χώρα μας διαθέτει υπερτροφές που εμείς αγνοούμε… μία από αυτές είναι η Γλιστρίδα.

Η Αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα  είναι είδος του γένους Πορτουλάκη. Είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια κυρίως σε λαχανόκηπους, αν και κάποιοι το ξέρουν ως ζιζάνιο που φυτρώνει σε διάφορες καλλιέργειες.  Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ανθεκτικότητα που παρουσιάζει  συνέπεια των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει.

Το κύριο χαρακτηριστικό της γλιστρίδας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (400mg) που κυρίως τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια. Άρα η γλιστρίδα μπορεί να αποτελέσει μία λύση σε άτομα που δεν τρώνε λιπαρά ψάρια και συνεπώς δεν μπορούν να προσλάβουν  ω-3 λιπαρά οξέα ,τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας καθώς έχουν  αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες , μειώνουν τα τριγλικερίδια και την χοληστερόλη  και βελτιώνουν το IQ.

Τα 100 γραμμάρια γλιστρίδας παρέχουν επίσης:

Μόνο 16 θερμίδες/ 100γρ.

  • Νερό : 93%
  • Βιταμίνη C: 21 mg
  • Βιταμίνη Α :320 Διεθνείς Μονάδες
  • Μαγνήσιο: 98 mg
  • Κάλιο: 494 mg
  • Σίδηρο: 2 mg
  • Ασβέστιο: 65 mg
  • Χαλκό: 65 mg

Πύργος Γεώργιος διαιτολόγος διατροφολόγος

Leave a Comment (0) →

Σακχαρώδης Διαβήτης…νέες έρευνες.

Σακχαρώδης Διαβήτης…νέες έρευνες.

16195118_1221523001236186_9120869285954732377_n

Πολύ σημαντικά στοιχεία συλλέξαμε από την συμμετοχή μας στην ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη…με ποιο σημαντικό την έρευνα που έγινε σε μοναχούς του Αγίου Όρους σε σχέση με τον Σακχαρώδη διαβήτη και όχι μόνο. Η έρευνα (κ. Σ.Καρράς ενδοκρινολόγος διδάκτωρ Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ) έδειξε πως η χρονοκαθοριζόμενη πρόσληψη τροφής έχει θετικές επιπτώσεις στην ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, των λιπιδίων καθώς και του σωματικού βάρους. Η πρόσληψη της τροφής από τους μοναχούς, την ημέρα καθώς και σε συγκεκριμένες ώρες είχε της παραπάνω θετικές επιπτώσεις σε αυτό βοήθησε και η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής. Τέλος επιβεβαιώνεται και από αυτήν την έρευνα τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D των μοναχών.

Leave a Comment (0) →

Τα οφέλη της νηστείας

Τα οφέλη της νηστείας

Στη νηστεία των Χριστουγέννων πρέπει να αποφεύγονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Ειδικά Τετάρτη και Παρασκευή, όμως, πρέπει να αποφεύγονται επίσης το ψάρι και το λάδι. Από διατροφικής πλευράς η νηστεία έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

Θρεπτικά συστατικά

  • Αυξάνεται η πρόσληψη τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες.                                                                                       (ψωμί-ρύζι-ζυμαρικά-πατάτα-φρούτα –λαχανικά)
  • Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών.
  • Μειώνεται η πρόσληψη τροφών που περιέχουν λίπος και πρωτεΐνες  (κρέας-γαλακτοκομικά).
  • Μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπιδίων .

Άρα η νηστεία συμβάλει:

  • Στην μείωση των επίπεδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Στην μείωση του αριθμού των περιττών κιλών και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Στην αύξηση της πρόσληψης των αντιοξειδωτικών ουσιών . Βιταμίνες-φλαβονοειδείς και καροτινοειδείς ουσίες -λυκοπένιο-σελήνιο
  • Στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα με μείωση του κινδύνου για δυσκοιλιότητα.
  • Συμβάλλει στη μείωση εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρουΠροβλήματα κατά την διάρκεια της νηστείας
    • Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου λόγω έλλειψης γαλακτοκομικών και κρέατος.

    Προσοχή!!!

    Στις γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, τα παιδιά, τους έφηβους και σε άτομα με έλλειψη σιδήρου.

    • Αντί για γαλακτοκομικά τρώμε λαχανικά, σόγια και ξηρούς καρπούς προσφέρουν ασβέστιο
    • Αντί για κρέας τρώμε όσπρια που σε συνδυασμό με τα Ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνες που αντικαθιστούν αυτές του κρέατος (2 φορές την εβδομάδα όσπρια – ψάρι) 

       

      τυπικό μεσημεριανό πρόγραμμα διατροφής στην περίοδο της νηστείας

      • Όσπρια (Φασόλια-Φακές-Ρεβίθια) 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής , 6 -8 ελιές και Ψωμί ή σε συνδυασμό με ρύζι π.χ. Φακό-ρυζο.
      • Ψάρι (όλα τα είδη) 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής, πατάτες φούρνου ή πουρέ ή ρύζι και ψωμί.
      • Πατάτες γιαχνί ή φούρνου-Γεμιστά-Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας 1 φορά την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής.
      • Σπανακόρυζο-Πρασόρυζο-Λαχανόρυζο-Αρακά-Φασολάκια-Μπάμιες-Τουρλού 2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με Σαλάτα εποχής, Ελιές, Ψωμί.
Leave a Comment (0) →

Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στη σωστή διατροφή των παιδιών.

Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στη σωστή διατροφή των παιδιών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

  • Η αντιμετώπιση αύξησης βάρους στα παιδιά πρέπει να αρχίσει νωρίς.
  • Ενημερωθείτε σωστά από τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σας για το βάρος του παιδιού σας.
  • Αλλάξτε τις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας (διατροφής και άσκησης), και όχι μόνο του παιδιού σας.
  • Ενημερωθείτε για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας
  • Τα υπέρβαρα – παχύσαρκα παιδιά χρειάζονται: Υποστήριξη – Αποδοχή – Ενθάρρυνση
  • Πείτε στο παιδί σας ότι είναι καλά οποιοδήποτε και αν είναι το βάρος του.
  • Μιλήστε στα παιδιά σας για τη σημασία της διατροφής και της άσκησης.
  • Μην ασχολείστε συχνά με δίαιτες, αυξάνουν τον κίνδυνο τα παιδιά σας να απασχολούνται με το βάρος τους από μικρή ηλικία.

Μάθετε την οικογένεια να τρώει υγιεινά

  • Προσπαθήστε οι υγιεινές επιλογές τροφίμων μέσα στο σπίτι να υπερτερούν.
  • Καταργείστε την τροφό – αποθήκη που περιέχει γλυκίσματα γαριδάκια κρουασάν κ.α. βλαβερά τρόφιμα.
  • Προσπαθήστε να τρώτε όσο γίνεται συχνότερα όλοι μαζί σαν οικογένεια.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στα ψώνια και στην προετοιμασία του φαγητού.
  • Προγραμματίστε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας την κατανάλωση ενδιαμέσων (snacks).
  • Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για τιμωρία ή ανταμοιβή.
  • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει μια ισορροπημένη διατροφή και έξω από το σπίτι.
  • Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ημέρα για φαγητό εκτός σπιτιού που μπορεί να είναι πίτσα, γύρο κ.τ.λ
  • Μάθετε πια πρέπει να είναι η σωστή μερίδα που πρέπει να καταναλώνει το παιδί σας.
  • Καταναλώστε με το παιδί σας ένα υγιεινό πρωινό.
  • Ετοιμάστε στο παιδί σας ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο.

Ο ρόλος του σχολείου

  • Μην του δώσετε μεγάλο χαρτζιλίκι για το σχολείο.
  • Μην υποβάλετε από μόνη σας στο παιδί σε δίαιτα.
  • Ενημέρωση των μαθητών για θέματα διατροφής.
  • Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν και αυτοί πρότυπα για τα παιδιά.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά για παιχνίδι στα διαλείμματα.
  • Έλεγχος για τα τρόφιμα που παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο.
  • Επιβράβευση μαθητών για τις σωστές τους διατροφικές συνήθειες.
  • Εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση αρνητικών σχολίων σε βάρος των υπέρβαρων – παχύσαρκων παιδιών από τους συμμαθητές τους.

Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Leave a Comment (0) →

Το παιδί μου δεν τρώει όλα τα φαγητά…τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν τρώει όλα τα φαγητά…τι να κάνω;

Ιδιότροπα παιδιά – πως θα αλλάξω τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού;

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας είναι το φαγητό. Τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά,όσπρια, ψάρια, φρούτα κ.α. αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών κυρίως βιταμινών. Παρακάτω δίνουμε κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε τρόφιμα μη αρεστά στα παιδιά μας:

  • Ποτέ μην πιέζετε ένα παιδί να αδειάσει το πιάτο του.
  • Μην δημιουργείτε εντάσεις την ώρα των γευμάτων.
  • Μην το πιέζετε να φάει κάτι που δεν θέλει – μην παραιτήστε όμως από την προσπάθεια.
  • Μην του φτιάχνετε ιδιαίτερα φαγητά.
  • Καλέστε συχνά στο σπίτι έναν καλοφαγά.
  • Αφήστε στο παιδί σας να διαλέξει ένα γεύμα (σαν παιχνίδι).
  • Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας.
  • Προσθέστε νέες γεύσεις διπλά στις αγαπημένες του.

Πύργος Γεώργιος διαιτολόγος – διατροφολόγος

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 3 123