Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή.

Υπάρχουν τροφές που …καίνε το λίπος. Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάψει λίπος και άρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Το λίπος είναι αυτό που μας παχαίνει.To λίπος δεν δημιουργείται στον οργανισμό μόνο από την πρόσληψη τροφών που περιέχουν λίπος. Τροφές που έχουν υδατάνθρακες και προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αυξήσουν το λίπος στο σώμα μας.
Το βραδινό παχαίνει. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι καθοριστικό σημείο για την αύξηση του βάρους και όχι μόνο το βραδινό.
Το Τσάι και ο καφές αδυνατίζουν. Αυξάνουν απλώς λίγο παραπάνω τον μεταβολισμό. Δεν πίνω πολύ τσάι ή καφέ για να αδυνατίσω . Η αυξημένη πρόσληψη αυτών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σ τον οργανισμό.
Έχω καλό ή κακό μεταβολισμό; Τον μεταβολισμό σε ένα ποσοστό τον καθορίζουμε εμείς. Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί παράγοντα αύξησης ή μείωσης του Βασικού Μεταβολισμού. Όσο πιο δραστήριοι είμαστε τόσο καλύτερο μεταβολισμό έχουμε. Δεν υπάρχουν διαιτολόγια που να αλλάζουν τον Βασικό Μεταβολισμό.
Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα. Τα αναψυκτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν κυτταρίτιδα. Η γενικότερη κακή διατροφή μας, τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η κληρονομικότητα είναι κάποιοι από τους ποιο σημαντικούς παράγοντες.
Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό. Έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Το μαύρο ψωμί έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες που βοηθούν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και σίδηρο ) και αυτός είναι ο λόγος που το προτιμάμε και όχι για τις θερμίδες του.
Τα μακαρόνια παχαίνουν. Τα μακαρόνια αποτελούν μια καλή και θρεπτική τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Ο συνδυασμός με βαριές σάλτσες και κρέμες γάλακτος ή αλλαντικά, επιβαρύνουν το γεύμα με πολλές θερμίδες.
Ο συνδυασμός π.χ. κρέας – πατάτα ή μακαρόνια ή ρύζι παχαίνει. Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που να παχαίνουν ή να αδυνατίζουν. Ένα ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει να περιέχει τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες ( ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες) για να παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και πρωτεΐνες (κρέας ή ψάρι) που είναι απαραίτητες για την δομή του οργανισμού και την δημιουργία και συντήρηση των ιστών. Μόνο οι υπερβολικές μερίδες μπορούν να μας παχύνουν.
Αυγά δεν πρέπει να καταναλώνουν άτομα που έχουν χοληστερίνη. Τα αυγά δεν πρέπει να αποφεύγονται από τη διατροφή ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, αλλά να περιορίζονται. Η χοληστερίνη παράγεται και από τον οργανισμό. Μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε σε τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης όπως π.χ. λιπαρό κρέας, γαλακτοκομικά , βούτυρο κ.α.. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη ενώ το ασπράδι δεν περιέχει χοληστερίνη.
Χάστε 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Μόνο επικίνδυνο για την υγεία μας μπορεί να θεωρηθεί μια δίαιτα που υπόσχετε μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Η φυσιολογική απώλεια βάρους εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, ειδικές καταστάσεις (εγκυμοσύνη ,θηλασμό κ.α.) και την φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Μια μέση απώλεια βάρους είναι 3-5 κιλά τον μήνα για άτομα που έχουν 15 κιλά παραπάνω του φυσιολογικού τους βάρους. Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά διαφέρουν από άτομο σε άτομο άρα δίαιτες που βρίσκουμε π.χ. από μια φίλη μας ή στο internet θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε.
Scroll to Top