20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

 

Το κρέας αποτελεί μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εύχρηστου σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Παρόλο ότι το κρέας λόγω πρωτεϊνών αποτελεί εξαίρετη τροφή, είναι ελλιπές σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο οι υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούν βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και των περισσοτέρων ορμονών του οργανισμού. Η σπουδαιότητα τους βασίζεται στο ότι κάθε ιστός του σώματος αποτελείται κατά ένα μέρος από πρωτεΐνη. Το κρέας αποτελεί και μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, διότι η αφομοίωση του από τον οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από τον σίδηρο που υπάρχει σε άλλες τροφές και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που το κρέας θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Στον αντίποδα το λίπος και το αλάτι που περιέχει το κρέας ενοχοποιούνται για πολλά προβλήματα υγείας αν η συχνότητα κατανάλωσης του είναι μεγάλη.

Η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να είναι μικρή. Μία φορά λευκό κρέας (κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα κ.α.) και μία φορά κόκκινο κρέας ( αρνί, χοιρινό, μοσχάρι) αποτελεί μία καλή συχνότητα κατανάλωσης εβδομαδιαίος εκτός και αν υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος που μειώνει ή αυξάνει την συχνότητα. Ακόμα καλύτερα με βάση την μεσογειακή διατροφή το κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο μία φορά τον μήνα. Κατανάλωση κρέατος μεγαλύτερη μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Έρευνες έδειξαν πως η μεγάλη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα και αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου.

Πύργος Γεώργιος διαιτολόγος-διατροφολόγος

 

Scroll to Top