Διατροφή: Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών

Μια από τις απειλές για την υγεία του οργανισμού μας είναι οι ελεύθερες ρίζες, τις οποίες παράγει το ίδιο το σώμα μας, κυρίως κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Βεβαίως, υπάρχει και η ανάλογη φυσική άμυνα, όμως έχει αποδειχθεί ότι κάποιες τροφές βοηθούν στον σκοπό αυτό, καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.

Πώς ακριβώς, όμως, βοηθούν τα αντιοξειδωτικά και σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε;

 

Τι κάνουν οι ελεύθερες ρίζες

  • Καταστρέφουν τη μεμβράνη του πυρήνα
  • Αλλοιώνουν το DΝΑ και επιτίθενται στην κυτταρική μεμβράνη από μέσα
  • Διευκολύνουν την είσοδο τοξινών και ενζύμων

 

Παράγοντες που αυξάνουν την ενδογενή παράγωγη ελεύθερων ριζών.

  • η ατμοσφαιρική μόλυνση,
  • η ηλιακή ακτινοβολία,
  • ο καπνός από τα τσιγάρα,
  • οι επιβαρυμένες με χημικά κατάλοιπα τροφές,
  • το ακατάλληλο νερό,
  • το έντονο ή διαρκές στρες
  • και η υπερβολική σωματική άσκηση

 

Πώς δρουν τα αντιοξειδωτικά

  • Προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
  • Δρουν καρδιοπροστατευτικά Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων.
  • Ασκούν αντικαρκινική δράση: Μπλοκάρουν ή εμποδίζουν την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύμων.
  • Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση.
  • Διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση.
  • Προστατεύουν οστά κι αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήματα και φλεγμονές
  • Βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών κι ενισχύουν την όραση.
  • Δρουν αντιαλλεργικά σε μεγάλο φάσμα αλλεργιών.
  • Διαφυλάσσουν τα αποθέματα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό

 

Πού θα βρούμε τα αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε

  • ΑΝΘΟΚΥΑΝΙΝΕΣ: κάρδαμο, κεράσια, κουνουπίδι, λάχανο κατσαρό, μούρα, μπρόκολο, φράουλες κ.α.
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Ακτινίδια, κεράσια, λάχανο, λεμόνια, μανταρίνια, μούρα, μπρόκολα, ντομάτες, πεπόνι, πιπεριές, πορτοκάλια, φράουλες.
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε. Αμύγδαλα, έλαια φυτικά, καρύδια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φουντούκια, φύτρα σιταριού.
  • ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ: σε όλα σχεδόν τα λαχανικά και τα φρούτα.
  • ΕΛΛΑΓΙΚΟ ΟΞΥ. Βατόμουρα, κερά σια, σταφύλια, φράουλες.
  • ΚΑΡΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΕΝΙΑ: Καρότα και επίσης βερίκοκα, γλυκοπατάτες καρπούζι,  μανταρίνια, πορτοκάλια, ντομάτες, πεπόνι.
  • ΛΕΜΟΝΕΝΙΟ: Ακτινίδια, ανανάς φρέσκος, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, ξινό μήλα, πορτοκάλια.
  • ΛΟΥΤΕΙΝΗ :Αρακάς, κολοκύθα, κολοκυθάκια, λαχανίδα, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια πράσινα.
  • ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ. Ντομάτες , γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές.

 

Τροφές  πλούσιες  σε  πολλά  και διαφορετικά   αντιοξειδωτικά  είναι κυρίως:

  • Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
  • Το κρασί (κόκκινο και άσπρο).
  • Το Τσάι (πράσινο και μαύρο).
  • Οι άψητοι ξηροί καρποί.
  • Τα λαχανικά (ειδικά Καροτονοειδή και οι  ντομάτες
  • Τα φρέσκα φρούτα (ειδικά εσπεριδοειδή,     βατόμουρα, κεράσια, φράουλες και σταφύλια).
Scroll to Top