ΠΑΣΧΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Αρνί ή κατσίκι; Ποια είναι η υγιεινή & νόστιμη απάντηση στο αιώνιο δίλημμα;  

Καθώς πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή κατσίκι;

 

Είναι γεγονός  πως τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος το κατσίκι ως πιο υγιεινό. Η κύρια διαφορά μεταξύ κατσικιού και αρνιού έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Το κατσίκι έχει λιγότερα λιπαρά από το αρνί, γεγονός που το κάνει πιο άπαχο κρέας. Έχει επίσης απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει ακόμη περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας.

 

Ας δούμε όμως πιο συγκριμένα τη διατροφική αξία του καθενός

 

Μια μερίδα 100 g κατσίκι

  • Λιπαρά: 3 g
  • Πρωτεΐνη: 27 g
  • Θερμίδες: 143
  • Χοληστερόλη: 75 mg
  • Σίδηρος: 3,7 mg

 

Μια μερίδα 100 gr αρνί

  • Λιπαρά: 21 g
  • Πρωτεΐνη: 25 g
  • Θερμίδες: 294
  • Χοληστερόλη: 97 mg
  • Σίδηρος: 1,9 mg

 

Μελετώντας λοιπόν το διατροφικό προφίλ των δύο, καταλήγουμε πως το κατσίκι έχοντας λιγότερες θερμίδες είναι πιο υγιεινό. Όμως η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, οι σεφ και οι μαμάδες μας υπογραμμίζουν πως το αρνί είναι πεντανόστιμο και μπορούν με το αρνί να μεγαλουργήσουν στο πασχαλιάτικο τραπέζι!

 

Συνεπώς η  σύσταση είναι απλή: Απολαύστε τα πάντα με μέτρο. Η επιλογή είναι δική σας. Αυτό που λαχταράει η καρδιά σας είναι το ιδανικό για εσάς,  αρκεί να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες.

Scroll to Top