Φρούτα και η ένταξή τους στη διατροφή μας

Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν μια νόστιμη και φρέσκια προσθήκη στην διατροφή μας, παρέχοντας ταυτόχρονα αξιόλογες διατροφικές αξίες. Αυτά τα φρούτα, που ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία μας. Από τις γλυκόξινες φράουλες και τα ζουμερά καρπούζια μέχρι τα φρέσκα βερίκοκα και τα χυμώδη ροδάκινα, αυτά τα φρούτα προσφέρουν μια γκάμα από θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν στην ισορροπημένη διατροφή και την ευεξία του οργανισμού μας. Παρακάτω παρέχονται οι διατροφικές αξίες καλοκαιρινών φρούτων αλλά και μερικές προτάσεις για μικρο-γεύματα που μπορείτε να ακολουθήσετε στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

  • 37 θερμίδες / 100 γρ. 1 μέτριο
  • 9.1 γρ. υδατάνθρακες
  • 86.2 γρ. νερό,
  • 1.4 γρ. φυτικές ίνες.
  • Φρούτο σαρκώδες με μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες .
  • Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  • Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C.
  • β-καροτίνη αλλά και βιοτίνη.
  • Αποτελεί πλούσια πηγή citrolline, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον άνθρωπο.    
  • Βιταμίνη Α, σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις.
  • Βιταμίνη B6, συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
  • Κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση.
  • Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
  • Περιέχει μια ουσία –το λυκοπένιο – έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δραση
  • Αποτελείται επίσης σε μεγάλο ποσοστό από νερό 52,9%, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες
  • Αποτελείται επίσης σε μεγάλο ποσοστό από νερό 52,9%, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες

ΣΥΚΑ

  • Δίνουν 41 θερμίδες / 100 γρ,
  • 9.5 γρ υδατάνθρακες
  • 84.6 γρ νερό,
  • 2.5 γρ φυτικές ίνες.
  • Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες
  • Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
  • Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται, όπως και σε άτομα με διαβήτη.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΙΚΡΟ-ΓΕΥΜΑΤΑ

  • Καρπούζι 2φέτες με τυρί άπαχο 30γρ. 300Kcal
  • Γιαούρτι με λίγα λιπαρά με 1 φρούτο. 220Kcal
  • Γιαούρτι με λίγα λιπαρά και αγγούρι. 180Kcal
  • 1 μπολ φρουί ζελέ (χωρίς ζάχαρη) με 1 φρούτο. 70Kcal.
  • Φρουτοσαλάτα (2-3 διαφορετικά φρούτα μέτρια). 170Kcal
  • Γιαούρτι με λίγα λιπαρά και 1κ.γλ.μέλι. 230Kcal
  • Γιαούρτι με λίγα λιπαρά με 4κ.σ. Δημητριακά. 250Kcal    
  • Σαλάτα 2 φλ. με τυρί άπαχο 30γρ. και 1φ.ψωμί (1κ.σ.ελαιολαδο).
  • Σαλάτα 2 φλ. με 1 αυγό βραστο + τυρί άπαχο 30γρ. και 1φ.ψωμί (1κ.σ.ελαιολαδο).
  • 1 τοστ με 1φ.κασέρι + 1φ.γαλοπούλα + 1φ.ντομάτα + αγγούρι και 1 ποτ. φυσικό χυμό 100%.
Scroll to Top